Denne hjemmeside benytter cookies
Vi bruger cookies for at kunne tilbyde den bedste brugeroplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden går vi ud fra, at du accepterer brugen af cookies.
x

Tror du, at du har tillid til verden?

lørdag 29. juli 2017
blomst (1)

Humlebien...

Den ved det heldigvis ikke, men den egentlig ikke burde kunne flyve. Ud fra det, som biologer i lang tid har kunnet regne ud, så kan humlebien ikke flyve, men den gør det alligvel. Det er det forunderlige fantastiske ved humlebien, den gør sit bedste, også selvom al logik fortæller, at den ikke burde kunne udrette, hvad den gør - så lykkes den faktisk med det.

Jeg har flere gange i mit liv stået i situationer, hvor der skulle en hel del håb og tillid til at turde tage springet ud i noget nyt, udfordrende og angstprovokerende.

Det sværeste har været, når jeg ikke vidste svaret på forhånd. Jeg kan ikke påvirke hvordan den sti, jeg går ad, ender. Det eneste jeg kan er, at have tillid til verden omkring mig. Nå jeg gør mit bedste og prøver at have fokus på tilliden, så bliver håbet nemmere at finde frem.

Der er dage, hvor det er utroligt svært at vælge tilliden og håbet, det er de dage, hvor utålmodigheden tager over - utålmodigheden for at få svar. Bag dette ønske om svar og bag utålmodigheden ligger der behovet for at have kontrol over verden omkring mig. Det er nemlig med til, at jeg ikke er i forbindelse med ubehagelige følelser. Følelser som: Utilstrækkelighed, mindreværd og en lammende angst. Derfor kan utålmodigheden (som egentlig er forsvaret mod alle de ubehagelige følelser), være ufattelig svær at komme til livs. Det er så livsvigtigt, at utålmodigheden ikke tager over, fordi så kører livet på autopilot. De dage, hvor jeg kører på autopilot, er ikke nemme eller sjove. De er bare dage, som jeg kommer igennem.

Når jeg vover pelsen, og går ind på den ukendte sti og når jeg holder både tillid og håb i hånden, så skal jeg nok skal ende, lige dér, hvor det giver mening - angsten bliver nemmere at udholde, fordi den ikke bliver så lammende.

 

Lige her er der nogle enkelte, men meget vigtige ting, som du kan hjælpe dig selv med:

 

  • Omgiv dig med ægte relationer. Med ægte mener jeg de relationer, hvor du er nærværende og sårbar, på samme tid. Det er der, hvor du kan være sammen om det, der er svært. Det er vi faktisk utrolig gode til, når vi er børn. Vi har en barnlig og næsten blind tillid til omverdenen, som gør, at vi er åbne, ærlige og nærværende i vores relationer. Jeg kommer altid til at tænke på lille Emil fra Lønnebergs sætning: “du og jeg Alfred, du og jeg”…. i den korte sætning er der lige så meget tillid, håb og kærlighed, som et menneske kan rumme - for den barnlige eller blinde tillid til Alfred er fuldstændig urokkelig.
  • Giv dig selv lov til at rumme og tackle de svære følelser, i stedet for at flygte fra dem med utålmodighed og larm.
  • Accepter at utålmodigheden og angsten vil være tilstede nogle gange.

Kærlig hilsen

Maj.

Læs mere om mig her: Psykolog Maj Faarkrog.

 

 

Psykolog Camilla

Kontakt

Tlf. 50 46 14 95
Send besked