Denne hjemmeside benytter cookies
Vi bruger cookies for at kunne tilbyde den bedste brugeroplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden går vi ud fra, at du accepterer brugen af cookies.
x

Du skal dø.

fredag 23. november 2018
indadvendt

Vi skal alle dø.

Jeg så denne udsendelse i går: mens døden skiller os ad.

Tårerne trillede ned af mine kinder.

Jeg var fyldt af alle mulige slags følelser. Både irritation, omsorg, angst og ikke mindst så fyldte ordet: Mod en hel masse indeni mig. Jeg følte også ydmyghed over, at der er nogle mennesker, som vil vise de knap så fede sider af livet. Det er jeg virkelig taknemmelig over. Så tak til dig, dit modige menneske. Jeg ønsker mig sådan, at der kommer flere af denne slags. Denne slags udsendelser, som kan få vores pyntede glansbilleder til at krakelere lidt.

Udsendelsen fik mig til at tænke på døden. Ja, og på livet.

Døden er en underlig størrelse. Det er det eneste sikre, som vi ved, der skal ske her i livet. Vi skal dø. Alle sammen. Du og jeg. Det eneste, der er sikkert er bare, at vi ikke aner hvornår. Det kan være i morgen, det kan være om 20 år eller 100 år.

Jeg tror på, at vi skal blive bedre til at tale om døden. Ja, også om livet. Sådan helt generelt. Fordi, for hver dag vi har i livet, jo nærmere kommer vi døden. Så hvordan er vores liv? Kan vi være i dem, og nærer vores liv os? Der er så mange, som aldrig stiller sig selv disse spørgsmål. Jeg tror på, at vi skal blive bedre til det.

 

Som Steve Jobs sagde:

”Remembering that you are going to die, is the best way I know to avoid the trap of thinking you have something to lose. You are already naked. There is no reason not to follow your heart”

 

Jeg elsker det citat. Det minder mig sådan om at jeg lever. Nu. Lige her.

 

Hvor ofte tænker du på, at livet er lige nu?

Hvis nu, at du tog dig tid til at tænke på det, var der så noget, som du gerne ville gøre eller handle på? Det kan være i alle aspekter af livet, som fx:

 

-       Få sagt undskyld til én, du har kær.

-       Få redet tingene ud i den konflikt, som du står i.

-       Rejse ud i verden og se, hvad den har at byde på?

-       Se flere af de mennesker, som du godt kan lide?

-       Være mere sammen med dine børn?

-       Arbejde mindre, så du får tid til det, som du gerne vil?

-       Få styr på din økonomi.

-       Klarlægge dine livsværdier, så det hele står klart for dig?

 

Det er ikke uvæsentligt at stoppe op indimellem, og spørge dig selv: ”Hvis nu jeg fortsætter ned af denne vej, hvor bringer den mig så hen om 1 måned, 1 år eller 10 år” – og kan jeg lide det, som jeg bliver fyldt af, når jeg tænker på det?”

 

Vi når det alle, når tiden er inde og på den tid, det tager.

Altså at dø... Magtesløsheden over dette smertelige faktum, kan betyde at vi kan komme til at presse alt for meget ned i det her kære liv. Vi prøver at tage kontrol over alt, simpelthen – måske for at føle, at vi så har magten. Men når alt kommer til alt, så er det faktisk ude af vores hænder. Det kan da virkelig også være vældig angstprovokerende, fordi vi skal give slip på nogle forestillinger om, at vi ved alt. Vi ved faktisk ingenting om lige netop dét.

Mind dig selv om, at du skal dø.

Så ofte, som muligt. Fordi, at det tvinger dig i højere og højere grad til at leve et meningsfuldt liv og leve det fuldt ud. I Buddhismen er døden noget, som man øver sig på hver dag af netop denne ene grund:

At blive mindet om, at livet er NU - og derfor kan livet lige så godt blive meningsfuldt.

 

Det er ikke alt, som kan vente til i morgen, næste år eller når ungerne er flyttet hjemmefra.

 

… Fortsættes….

Psykolog Camilla

Kontakt

Tlf. 50 46 14 95
Send besked