Denne hjemmeside benytter cookies
Vi bruger cookies for at kunne tilbyde den bedste brugeroplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden går vi ud fra, at du accepterer brugen af cookies.
x

Om den narrative tilgang og Agenthed...

torsdag 6. oktober 2011

Som I måske har set og læst her på Bloggen, så er bliver jeg i øjeblikket inspireret af den narrative tilgang. Jeg synes virkelig, at den giver mening – ikke mindst, når jeg skal arbejde med børn og deres forældre. Det er fantastisk, at få et redskab som er anvendeligt, og som har vist sig kan gøre en forskel.

Hvis man antager det narrative udgangspunkt, så betyder det egentlig i al sin enkelhed, at man ikke er interesseret i at få en endegyldig sandhed  - man er mere optaget af at få de forskellige fortællinger i spil. Det vil med andre ord sige, at der ikke kun er én fortælling om et menneske – der er lige så mange fortællinger, som der er relationer.  Hvis du forestiller dig, at du har en stor lagkage på bordet. Så kan du dele den op i fortællinger – altså hvert stykke kage er én slags fortællinger om dig, og tilsammen danner alle stykkerne hele kagen. Kagen kan ikke blive hel uden alle stykkerne. Overført=Du kan ikke blive hel med kun én fortælling.

Det er også her nysgerrigheden spiller en meget central rolle, fordi det selvfølgelig nysgerrigheden, der er katalysator for, at fortællingerne kommer i spil. Prøv at husk følgende:

Nysgerrighed er den største anerkendelse, du kan give et andet menneske

Det gælder egentlig alle de mennesker, du omgiver dig med: Din ægtefælle, din ven, din kollega og dine forældre. Hvornår har du sidst været nysgerrig på dine omgivelser? Og hvornår har du haft en forudindtaget mening om selv samme omgivelser?… Prøv at tænk over det.

Nu til et af de centrale punkter i den narrative tilgang, nemlig: Agenthed. For hvad er det?

Agenthed er blandt andet:

  • At opleve at man har indflydelse på sit eget liv
  • At man handler på en måde, der skubber ens liv i den retning, man ønsker
  • At man handler i overensstemmelse med ens værdier
  • At man er kompetent til at handle på denne måde

Som Michael White siger: ”Når vi rammes af noget i livet kan vi opleve, at miste vores egen agenthed”.  Hvis vi f.eks. mister én vi har kær, bliver ramt af depression, bliver fyret eller  noget helt fjerde, så kan vi helt miste troen på, at vi har indflydelse på eget liv. Når det livet så er svært, så kan vi have brug for blive mindet om det og få øje på vores agenthed. For den er der. Dette kan en psykolog hjælpe ved eller mennesker i de nære relationer.

Måske har du prøvet at være syg over en længere periode, og til sidst ORKER du bare ikke mere snak om sygdom? Her kan det være relevant, at fortælle andre fortællinger, der ikke handler om sygdom - for at lagkagen kan blive mere hel. Man kan sige, at sygdommen blot er én del af dig, med andre ord en tynd fortælling - der er andet og mere end det.

Dette betyder ikke, at du fornægter, at der er noget, der er smertefuldt – mere at du anerkender dig selv for, at have brug for nogle ”tykkere” fortællinger om dig.

Er dine fortællinger tykke eller tynde?

Del gerne på bloggen

Kærlig hilsen

Camilla.

Psykolog Camilla

Kontakt

Tlf. 50 46 14 95
Send besked