Denne hjemmeside benytter cookies
Vi bruger cookies for at kunne tilbyde den bedste brugeroplevelse. Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden går vi ud fra, at du accepterer brugen af cookies.
x

Det der positive psykologi..?

søndag 4. september 2011

Denne del af psykologien er ganske vist meget ny (kun ca. 10 år gammel), men vinder mere og mere indpas på den psykologiske scene.  Martin Seligman er frontfigur i denne tilgang. Han er optaget af at fokus vendes mod det der virker, og det der udvikler os som mennesker. Han siger:

”Et godt menneskeliv er således for det første et dydigt liv, hvilket indebærer en moralsk dimension. For det andet må det indeholde en vis mængde ydre goder, både materielle og sociale, og for det tredje er det et krav, at livet som helhed indeholder disse elementer, for lykken skal ikke søges i bestemte tidsafgrænsede højdepunktsoplevelser, men derimod i en livslang sammenhæng i de aktiviteter, et menneske er engageret i.”
-Seligman, 2007

Jeg faldt over citatet og tænkte, at det skal med i denne blog. For at minde om at livet ikke kun skal leves i weekenden/ferien eller når du skal pensioneres. Næ – livet er  her nu.  

Den Positive psykologi anser det ikke som en væsentlige opgave at prædike om, hvor vigtigt det er, at det enkelte menneske tager ansvar for mere lykke i livet. Men den vil snarere forklare konsekvenserne ved lykke og fravær af samme. Den positive psykologi har en tilgang, der vil understrege vigtigheden af, at du udvikler dig indenfor det felt, du er bedst til. Hvis du gør det, vil det være med til at skabe mere glæde og livskraft. Du skal altså ikke have fokus på det, som du ikke er så god til – det vil ikke bidrage til livskraft og glæde.

Indenfor en positive psykologi  findes der 6 dyder, som er universelle – altså nogle dyder, som vi alle har mere eller mindre af.  Disse er:

  1. Visdom og viden
  2. Mod
  3. Menneskelighed og kærlighed
  4. Retfærdighed
  5. Mådehold
  6. Transcendens

Under disse dyder ligger der så et katalog af 24 forskellige karakterstyrker. Her vil den positive psykologi opfordre til, at man identificere sine særlige karakterstyrker og udvikler disse i stedet for at bruge energi på at forbedre nogle egenskaber, som man i forvejen ikke besidder i særlig høj grad.

Du kan her for sjov tage test og se, hvor dine karakterstyrker ligger:

http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/Default.aspx

Det er ganske gratis. Du skal lade dig registrere, og så er der adgang til testen. Husk, at det blot er en test – ikke en sandhed. 

Denne blog er igen et udtryk for, at jeg lader mig inspirere af det der ligesom ”dumper” ned til mig. Og i øjeblikket er jeg, hvis du har læst med, før så ved du det, i gang med at lave et kursus for en SFO, som skal handle om mindfulness og positiv psykologi. Derfor er jeg er fyldt af det lige nu.  Jeg tænker, det bliver fantastisk, at lære pædagogerne om at egen indre ro og anvendelse af egne stærke ressourcer, har en positiv afsmittende effekt på de børn, de arbejder med i deres hverdag.

Jeg håber din søndag bliver god. Her skal der slappes af. I går stod den på masser af fodbold, hvor min ældste søn spillede fodbold cup. Det tog hele dagen, og det var bemærkelsesværdigt, at se på min dreng og den glæde han opnåede ved at vinde bronze – han var ovenud lykkelig. Han tabte altså ikke guld… J.

Vi ses snart igen.

Kærlig hilsen

Camilla.

Psykolog Camilla

Kontakt

Tlf. 50 46 14 95
Send besked