• Så gik den ferie - hvordan gik den for dig?

  torsdag 10. august 2017
  ferietid

  Så er sommerferien forbi for mange af os. Hvordan er din ferie gået?

  Vores ferie i år har været præget af, at vi lige inden ferien solgte vores hus og flyttede i lejlighed. Dét at sælge bolig og skifte fundamentet ud, kræver altid en del energi, det kan næsten ikke undgåes. Hos os har denne flytning virkelig været en god en af slagsen. Dét at pakke ned, smide ud og sortere er dælme ikke den fedeste opgave, bevares. Men på en måde var det også bare rart, og sundt, for os at tage stilling til vores ting - altså, hvad vi ikke har gemt i den kælder af ting og sager - dét var ikke småting. Det føltes bare SÅ rart at få "skiftet ham", hvis jeg må bruge det udtryk. Mange af vores ting gav vi videre til gode mennesker, nogle ting solgte vi og andet lod vi stå til de nye ejere. 

  Vi har fået skiftet et rækkehus fra 1948 ud med en spritny lejlighed nede på Aarhus Ø. Vi er gået fra 160 kvm. til 133 kvm. Nu har vi kun de ting, som vi bruger. Det føles altså bare godt.

  Nå, men det var den her sommerferie, jeg kom fra.

  Vi har simpelthen nydt SÅ meget, at vi ingenting skulle. Vi har nydt simpliciteten herhjemme. Vi har sovet, spist, badet og taget på små ture ud i det danske land. Det har simpelthen bare været det helt rigtige for os i år. Vi har lige skullet finde vores plads i alt det nye. Og den har vi fundet nu, altså vores plads. Her er rart.

  Derudover, så har sommeren budt på en raskmeldelse af min mor. Forrige onsdag stod tiden stille ved lægen. Vi skulle høre lægens ord for, hvorvidt hendes 1,4 år lange kræft behandlingsforløb havde hjulpet. Og det havde det! Hun er nu helbredt. Åh! Så stod vi der allesammen og græd af lettelse. Det er faktisk først her bagefter, at det rigtig mærkes, hvor meget det egentlig har fyldt.

  Hvad har din sommerferie været fyldt op af?

  Er du fyldt godt op af energi? Eller er du helt flad? Er du glad? Er du trist? 

  ...Prøv at stop og og stil dig selv spørgsmålet: "Hvordan har jeg det?"

  Vi mennesker er faktisk skuet sammen til at være i balance. Når vi er i lidelse og smerte, så har det stor afsmittende effekt på vores omgivelser, på vores eget liv, på vores job m.m. Vi kan ikke undgå lidelse og psykisk smerte. Det vil vi alle opleve. Men lad være med at gå i panik. I stedet så læn dig lidt ind i ubehaget og spørg, hvad det vil dig. Måske er der nogle beskeder til dig, helt inde fra dit inderste? Måske er der noget, som du skal justere på?

  Sommerferien er en kærkommen lejlighed til at stoppe op og mærke efter - hvad siger maven omkring det liv, du har? Er du glad for det job, du har (og hvor du bruger meget af din tid?). Måske er du helt smadret, fordi familien har hevet AL energi ud af dig. Måske har der ikke været plads til dig? Skal der ikke det? 

  Læg mærke til, hvad der sker indeni dig, når jeg stiller denne slags spørgsmål. Måske er det provokerende eller måske giver det dig indsigt og LYST til at gøre noget ved det, som fylder for dig?

  Jeg glæder mig til at komme igang i klinikken igen og hilser efteråret velkommen.

  Der er gang i SÅ mange spændende ting i klinikken. Faktisk så vil jeg lige liste dem op til dig her nedenfor. Primært så laver jeg jo terapi i klinikken, men jeg laver også en del kurser, og der er kommet en del nye på tapetet. Så måske der kunne være noget for dig?

  Allerførst, så er der kommet dato for opstart af MBM uddannelsen. Hold 4 starter op til foråret. Der har været SÅ mange, som har efterspurgt på datoerne, så nu er det hele en realitet. Tjek hele materialet ud her:

  JA TAK, LAD MIG LÆSE MEGET MERE.

  Dernæst, så kommer jeg til København og holder en 2 dages workshop sammen med min gode kollega Lene Hadsund. Det bliver 2 dage spækket med praktiske værktøjer og masser af viden, som du kan tage omsætte lige med det samme. Læs meget mere her:

  JA TAK, LAD MIG LÆSE MEGET MERE.

  Ydermere, så laver jeg igen mit populære iværksætterkursus sammen med min gode kollega og veninde Mette Smidt. Det er til dig, som er psykolog og som gerne vil lave din egen forretning og leve af det. Læs meget mere her:

  JA TAK, LAD MIG LÆSE MEGET MERE.

  Til sidst, hvis du gerne vil gå til Mindfulness hos mig over efteråret, så er det NU, at du skal slå til. Det bliver et skønt efterår med masser af nærvær, ro og et fordybende fokus på dig selv og det, du drømmer om. Læs meget mere her:

  JA TAK, LAD MIG LÆSE MEGET MERE.

  Så der er lidt at tage fat på. Der er masser af inspiration at hente og jeg vil glæde mig til at møde dig. Jeg elsker at forandre og jeg er ikke bange for at prikke lige dér, hvor det også batter noget i dit liv. 

  Skriv til mig, hvis du kunne tænke dig en plads på det ene eller det andet. Det vil kun glæde mig.

  Kærlig hilsen

  Camilla.

   

   

   

   

   

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
 • Tror du, at du har tillid til verden?

  lørdag 29. juli 2017
  blomst (1)

  Humlebien...

  Den ved det heldigvis ikke, men den egentlig ikke burde kunne flyve. Ud fra det, som biologer i lang tid har kunnet regne ud, så kan humlebien ikke flyve, men den gør det alligvel. Det er det forunderlige fantastiske ved humlebien, den gør sit bedste, også selvom al logik fortæller, at den ikke burde kunne udrette, hvad den gør - så lykkes den faktisk med det.

  Jeg har flere gange i mit liv stået i situationer, hvor der skulle en hel del håb og tillid til at turde tage springet ud i noget nyt, udfordrende og angstprovokerende.

  Det sværeste har været, når jeg ikke vidste svaret på forhånd. Jeg kan ikke påvirke hvordan den sti, jeg går ad, ender. Det eneste jeg kan er, at have tillid til verden omkring mig. Nå jeg gør mit bedste og prøver at have fokus på tilliden, så bliver håbet nemmere at finde frem.

  Der er dage, hvor det er utroligt svært at vælge tilliden og håbet, det er de dage, hvor utålmodigheden tager over - utålmodigheden for at få svar. Bag dette ønske om svar og bag utålmodigheden ligger der behovet for at have kontrol over verden omkring mig. Det er nemlig med til, at jeg ikke er i forbindelse med ubehagelige følelser. Følelser som: Utilstrækkelighed, mindreværd og en lammende angst. Derfor kan utålmodigheden (som egentlig er forsvaret mod alle de ubehagelige følelser), være ufattelig svær at komme til livs. Det er så livsvigtigt, at utålmodigheden ikke tager over, fordi så kører livet på autopilot. De dage, hvor jeg kører på autopilot, er ikke nemme eller sjove. De er bare dage, som jeg kommer igennem.

  Når jeg vover pelsen, og går ind på den ukendte sti og når jeg holder både tillid og håb i hånden, så skal jeg nok skal ende, lige dér, hvor det giver mening - angsten bliver nemmere at udholde, fordi den ikke bliver så lammende.

   

  Lige her er der nogle enkelte, men meget vigtige ting, som du kan hjælpe dig selv med:

   

  • Omgiv dig med ægte relationer. Med ægte mener jeg de relationer, hvor du er nærværende og sårbar, på samme tid. Det er der, hvor du kan være sammen om det, der er svært. Det er vi faktisk utrolig gode til, når vi er børn. Vi har en barnlig og næsten blind tillid til omverdenen, som gør, at vi er åbne, ærlige og nærværende i vores relationer. Jeg kommer altid til at tænke på lille Emil fra Lønnebergs sætning: “du og jeg Alfred, du og jeg”…. i den korte sætning er der lige så meget tillid, håb og kærlighed, som et menneske kan rumme - for den barnlige eller blinde tillid til Alfred er fuldstændig urokkelig.
  • Giv dig selv lov til at rumme og tackle de svære følelser, i stedet for at flygte fra dem med utålmodighed og larm.
  • Accepter at utålmodigheden og angsten vil være tilstede nogle gange.

  Kærlig hilsen

  Maj.

  Læs mere om mig her: Psykolog Maj Faarkrog.

   

   

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
 • Mange mennesker skifter manden eller konen ud, inden de mærker om det egentlig er dem, der er noget galt med.

  fredag 14. juli 2017
  STILHED (2)

  Når du er faret vild er stilheden svaret.

  Mange spørger mig, hvorfor jeg dog vil være stille. Frivilligt. Mange synes, at det virker noget langhåret. Jeg kan sagtens forstå det. Det syntes jeg nok også, for nogle år siden. Men sådan er det ikke længere. Det er nærmest helt modsat.

  For nogle år siden deltog jeg i et stilhedsretreat. Jeg var stille i 7 dage. Fra fredag kl. 12 til næstkommende fredag kl. 12. Det foregik i USA. Retreatet var ledet af den karismatiske mand Adyashanti. En meget spirituel herre, som siden har påvirket mit liv. Ikke direkte, men inddirekte. Det var den vildeste uge i mit liv.  Aldrig har jeg grint og grædt så meget, i mit eget selskab. Dét at gå i mit eget selskab, uden øjenkontakt, med ca. 400 andre mennesker i en hel uge var vildt. Og vildt udviklende.

  Jeg kom i kontakt med masser af ting den uge. Men mest af alt så fandt jeg min kreativitet. Jeg fandt simpelthen ud af, at jeg elsker at skrive og producere tekster, som andre kan læse. Deraf blev denne blog til. Jeg besluttede mig simpelthen for, at dét at blogge skulle være en del af mit liv. At det så samtidig kan kombineres med mit arbejde er jo simpelthen dejligt. Jeg valgte, at jeg ville berøre emner, som jeg møder i klinikken. Men også lade folk komme lidt tættere på, hvem jeg er. Så det ikke er "så farligt" at opsøge hjælp af en psykolog. 

  Der er larm overalt.

  Se dig omkring.

  Lige nu.

  Hvor meget larm er der omkring dig, lige nu?

  Larm er en stor del af vores liv. Enten er det telefonen, der larmer eller også er det vores børn, mand, kone eller tv´et, der larmer. Det kan også være radioen eller vores kollegaer.

  Anything og everything skaber larm.

  Vi vænner os til den, og mange bliver faktisk afhængige af den, larmen. Fordi, når der er larm, så behøver vi ikke tage os af det, som vi mærker. Vores længsler og drømme. Eller vores ubehag eller stress. Vi kan altid bare liiiiige læse en mail mere eller se noget mere ligegyldigt TV.  Eller endnu bedre: Vi kan lige drikke lidt mere rødvin eller spise endnu mere slik.

  På den måde, så lukker vi ned og undertrykker alt det, som er indeni os.

  Det er blevet ganske nødvendigt for mig, at ”glo ind i en væg” indimellem. Det er nødvendigt, for mig, at der ikke altid kommer en løsning eller et gyldent svar. Der vigtigste er, at jeg mærker, at der er noget, som er i uorden indeni mig. Det er ikke altid, at jeg lige ved, hvad jeg skal gøre. Rigtig tit så begynder jeg at dulme med forskellige ting. Det kan være: Relationer, junk, kaffe eller rødvin. Lige indtil det slår mig: Jeg trænger i dén grad til at være stille.  Slukke for larmen og trække mig tilbage. Skrive og notere mig, hvad der er på spil lige nu. Ofte resulterer det i, at jeg igangsætter nogle forandringer, som betyder, at jeg kommer tættere på mig selv og endnu tættere på de relationer, som betyder allermest for mig: Min mand og mine børn. Altså helt ind til kernen.

  Stilheden rummer mange ting.

  Mest af alt rummer stilheden en uendelig mængde af informationer. Informationer, som du kan vælge at bruge til noget. Du kan tage noter, og så begynde at tage små skridt i en anden retning end den, som ikke virker for dig, længere. Det er OK, at du forandrer dig. Det er så fint, at dét du længtes efter i går ikke længere er det, du går efter i dag. Bare fordi, at du troede at noget skulle være, så er det ikke sikkert, at det skal længere. 

  Stilheden med mig som leder.

  Siden jeg selv har været afsted, så er stilheden blevet en kontinuerlig bestanddel af mine kurser og uddannelser. Det er afgørende vigtigt for mig, at mine kursister mærker stilheden på egen krop. Mange er nervøse og spændte inden stilheden skal sættes i gang. Hvilket jeg virkelig godt kan forstå. Det er en meget anderledes måde at være på og ikke mindst at være sammen på. Helt stille. I dit eget selskab og med uanede muligheder for at ære og nære egne behov - og en stor mulighed for at gå i dybden med meditationerne, som jeg guider. Det er ikke så tit, det sker ude i livet. Desværre, kunne jeg vælge at sige.

  Men i stedet vælger jeg, at sige: Når nu det er sådan, så sørg for at finde dine huller. Dine huller, hvor du kan ”glo ind i en væg”.  Det er ikke altid, at der skal handles. Rigtig ofte, så skal der mærkes. Når noget så dukker op igen og igen, så er det nok fordi, at der skal handles.  Ofte så handler mange mennesker tidligt, præmaturt - inden de har mærket, HVAD der egentlig er på spil. Mange mennesker når at skifte manden eller konen ud, inden de mærker om det egentlig er dem, der er noget galt med. Efterfølgende ender de ofte med en følelse af magtesløshed og fortrydelse.

  I den modsatte ende af skalaen bliver mange mennesker fx i deres jobs, ulykkelige, ALT for længe fordi de ikke mærker en skid. De dulmer og hungrer efter den næste weekend eller næste ferie. De udholder så smerte ALT for lang tid.

  Ingen af disse to kontraster er at foretrække.

  I stedet er det min erfaring, at når du trækker dig tilbage fra larmen, og i stedet mærker efter, hvad der er på spil hos dig, så er det, at magien kan opstå. Når du ære og nære dine behov, når kommer du tættere på dig selv og de betydningsfulde mennesker i dit liv.

  Måske trænger du til fordybelsestid.

  Måske trænger du til at spise bedre.

  Måske trænger du til at drikke mindre rødvin.

  Måske trænger du til at skifte job.

  Måske trænger du til at rejse og opdage verden.

  Men du ved det ikke, hvis du lader larmen være alt for høj hele tiden. Skru ned.

  Jeg ville egentlig have brugt denne skriveplads på at skrive om mit sidste modul på MBM-uddannelsen. Men i stedet blev det beskrevet på en lidt anderledes måde. Det er alligevel meget svært at skrive om det, som sker når stilheden indtræffer. Det skal opleves.

  Har du været i stilhed? Hvad gjorde det ved dig? Kunne du tænke at prøve stilhed? 

  Del endelig dine oplevelser med mig her på bloggen.

  Kærlig hilsen

  Camilla.

  Ps. Se mere om uddannelsen her: Mindfulness for Børn - Mentoruddannelsen. Uddannelsen ledes af mig. Til april starter hold 4. Grafikeren er igang med den fine invitation. Indtil da kan du læse om formen og indholdet her: JA TAK, lad mig læse mere.

   

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
 • Tid til det vigtige...

  søndag 9. juli 2017
  tid

  Sommerferien er lige om hjørnet, for nogen er den måske i gang. Når der er luft i kalenderen, alarmen er slået fra og der er plads til spontanitet eller stilhed, så har du grundlaget for en rigtig god sommerferie. Men er du bevidst om, hvad du vil bruge din tid til?

  For mig er sommerens stemning, nærvær og ro, hjertevarme og gode minder.

  Jeg skal bruge dage på at arbejde, men indimellem er der også plads til dage med fritid, sommerhus, familie, gåtur ved strand, is i solen og sommerregn. Det kan være sommeren for dig indebærer noget helt andet. Det er lige meget hvad du gør, bare du er bevidst om, hvad du bruger din tid til. Hvis du ikke er nærværende i dine relationer og det, du giver, så er det på en måde spildt liv. Du er med til at danne minder, og oplevelser i andre menneskers liv. Hvis der ikke lægges en portion omsorg og nærvær i det, så er det en relation, der er overfladisk.

  “Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin egen hånd”

  Dette er et meget brugt citat, men hvorfor prøve at skrive det anderledes, når det står så smukt - lige der i Løgstrups berømte ord. Jeg har ikke læst meget af ham, men den sætning har sat sig fast. Jeg satte mig for, at i dag skulle det være en glad sommerhilsen, til alle jer derude, men alligevel er vi lige nu inde ved det allermest sårbare, og på samme tid fantastiske: Tiden vi har, og hvad vi bruger den på. Det er lige meget om det er sommerferie, vinterferie eller en helt almindelig torsdag, hvor hverdagen presser sig på. Brug tiden med omtanke.

  Det er ligegyldigt om du holder ferie nu, eller senere, så handler det om at fylde gode oplevelser ind i den tid du har.

  En sommer hjemme eller ude at rejse - det er lige meget hvor du befinder dig - det vigtige er, at du får sat tempoet ned, sammen med dem du holder af, eller med dig selv og en stille kop kaffe i sommersolen. 

  Hvis du skal være hjemme og synes det er svært at holde fri, i de rammer, hvor hverdagens to do lister, nemt kan snige sig ind, så brug lidt tid på, at finde ud af, hvad du gerne vil opleve. Gør noget anderledes end det du plejer i den by du kender så godt - hvem ved, måske oplever du noget nyt.  

  Jeg håber du vil få lavet en dejlig sommer for dig selv og dine.

   

  Kærlig hilsen

  Maj.

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
 • Kommer du sidelæns ind i ferien?

  fredag 30. juni 2017
  ferie (1)

  Pas på din energi! Det tager tid at falde ned og være sammen i en ferie. Det kræver faktisk lidt omstilling. 

  Mange giver den MAX. gas op til en ferie. Ordner de sidste ting og vinger konstant af. Mange undrer sig over, at listen ikke bliver kortere med ting, som skal nåes. Der bliver ved med at komme ting til. Jeg vil nu fortælle dig, hvorfor det er sådan.... Det er en stor og velbevaret hemmelighed (Her indsætter du selv en blinkesmiley).... :)

  DET ER FORDI, AT DET ALDRIG SLUTTER. DU BLIVER ALDRIG FÆRDIG. DER ER ALTID NOGET AT GØRE. 

  Det ændrer sig ikke, fordi at sommerferien venter. Det ændrer sig heller ikke på den anden side af sommerferien. Det vil altid være sådan.

  Der kommer ikke det der åbenbarende øjeblik, hvor alt er roligt i verden omkring dig, og hvor der ikke er nogen, som kræver noget af dig. Derfor er det også tvingende nødvendigt, at du finder roen indeni i dig selv. Det er vigtigt, at du bliver nærværende med dét, som er der lige nu. Du vil fx. opdage, hvor fantastisk det er at blive fortrolig med dit åndedræt. Dit anker. Mange mennesker mennesker trækker ikke vejret, men de hyperventilerer sig igennem dagen, ugen, måneden og året. ......År ud og år ind.....

  Sådan behøver det ikke være, men måske skal du have hjælp til at forstå det? Måske skal du have hjælp til at blive nærværende med dit liv, dit åndedræt og dine relationer. Jeg har åbnet op for et nyt hold til efteråret.

  Tjek det ud her: JA TAK! Lad mig læse mere.

  Nå, tilbage til det hersens sommerferie, som venter for mange af os.

  Lad være med at tro, at verden forandrer sig på de 3 eller 4 ugers sommerferie. Alt venter på dig igen. De samme kollegaer, de samme opgaver og de samme omgivelser. Hvis DU ikke har truffet nogle grundlæggende andre valg for dit liv, ja.... Så vil alt være det samme. 

  Prøv at geare ned, stille og roligt. Lad opgaver ligge til efter ferien. Måske kan du bruge mine små fifs til noget:

  1. Lav en mappe med overskriften "efter ferien". Hver gang, du får en mail, som faktisk kan vente, så træk den derover i. 

  2. Stop til tiden. Der er ingen, som forlanger andet. Så hvis du har fyraften kl. 15, så overhold det.

  3. Hold pauser i løbet af din arbejdsdag. Sæt dig udenfor, kig op i himlen og træk vejret.

  4. HVIS det er muligt, så stop en dag før hele familien kommer hjem på ferie. På den måde får du lige en dag til at lande, og bare lige finde ud af at være hjemme.

  5. Forvent ikke, at du nogensinde bliver HELT klar til at holde ferie. Du får alligevel ikke det helt rene skrivebord. Så drag omsorg for dig selv på den konto. 

  6. Når du skal starte op igen, så se om du kan starte en onsdag. Der er forskning, som peger på, at det er godt med en halv uge til at starte op på efter en lang sommerferie.

  7. Lad være med at pakke din ferie til i en sådan grad, at du ikke føler at der er plads til dig. Skab luft og tid til bare at være. Drik kaffen, når du lyster og tag dig en lur, når kroppen trænger. 

  I min ende af verden sker der vildt spændende ting.

  Min ferie starter i dag, når jeg klapper computeren ned. Det er samtidig dagen, hvor min mand har sidste arbejdsdag. Han har nemlig sagt op, og så skal han til at hjælpe mig i min forretning. Men mest af alt, så skal han bare HJEM og have mere tid og ro til vores lille firkløver. Det er en vild beslutning, som har krævet mange lange snakke, men ikke mindst mod til at handle på det, vi mærker. Mod til at stole på, at følelserne taler sandt, når de hvisker: "Det er ikke godt det, som sker nu." Det er, og har været, en meget spændende proces, og vi storglæder os til at se, hvordan det hele kommer til at blive. Jeg vil gerne dele processen og tankerne med jer. Har I lyst til det?

  Derudover, så er der gang i den mht. MBM uddannelsen. Hold 4 starter til april 2018. Flere har spurgt på den, selvom den ikke er "ude i æteren" endnu. Det gør mig glad og tænk, at jeg har lavet noget, som folk bare gerne vil og som de opsøger, fordi det er de blevet anbefalet. Dét er fedt. Vi er slet ikke gået igang med den grafiske proces endnu, men du kan læse om formen her: JA TAK! Lad mig læse. Det er materialet fra dette års hold, men formen bliver den samme.

  Sidst, men ikke mindst: Så starter jeg selv på en 2-årig efteruddannelse til august. Jeg skal uddannes af 2 af Danmarks klogeste hoveder indenfor børnepsykologi/psykiatri. Jeg glæder mig til at blive klogere, og til at fordybe mig i børneområdet og til at få fyldt på min vidensbank. Det er altid spændende at skulle møde en masse nye mennesker og lære noget nyt.

  Så der er altså aldrig noget, som står stille!

  Husk det, når du sidder med alle dine deadlines i dag eller i de kommende uger. Se, hvad du kan putte over i en anden kasse eller mappe, som kan vente. Meget kan faktisk godt vente.

  Nyd ferien og værn om samværet med de mennesker, som du har valgt at holde sommerferie med. Måske er det i virkeligheden nogle mennesker, som du savner i din hverdag - og derfor skal du skatte det ekstra højt. Kram dem, kys dem, grin med dem, drik noget vin, tag en sjus og lav lækker mad. Gør dig umage. Men mest af alt: Gør dig umage med dit eget nærvær. 

  Kærlig hilsen

  Camilla.

  Ps. Jeg brygger på et indlæg om stilheden! Stilheden, som er så kraftfuld og som har SÅ stor effekt. Men ordene vil ikke rigtig falde på plads.... endnu....! 

   

   

   

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
 • Tom - et rum til forandring...

  fredag 23. juni 2017
  sårbarheden

  Nu er det Skt. Hans, og bålet tændes igen i år.

  Jeg tænker altid lidt tilbage på den tid der er gået, når jeg står og ser endnu et Skt. Hans bål brænde ned til gløder i sommernatten. Jeg tænker på det, der har forandret sig, og på mine ønsker for fremtiden. Jeg tænker på alt det, der er godt, og på alt det jeg vil ønske varer ved.

  Vores ønske om, at det gode i vores liv varer ved, kan være med til, at forandring er noget, vi frygter eller prøver at undgå.

  Forandring kan starte, gennem mange forskellige sammenhænge.

  Forandring sker, imens vi kigger den anden vej, ignorerer mavefornemmelsen, eller har travlt med at holde fast i det, der var så godt, engang.

  Det, der gør forandring til en svær process, er alle de følelser, der kan være tilstede. Der er mange, der oplever en eksistentiel tvivl, en magtesløshed, en tristhed eller et tomrum, når der er forandringer på vej.

  Vi kan derfor godt have tendens til at frygte forandring. Du har måske, gennem længere tid, været i forbindelse med en følelse af, at der er en uro, tvivl, en håbløshed eller et tomrum, men du har ikke turdet være alene med dig selv, længe nok til at finde ud af, hvad det handler om.

  Stilheden kan larme.

  Det er, når vi tager os tiden til at sidde i stilhed, at vi kan mærke efter, hvad der foregår inden i os - det er her tomrummet kan stå meget tydeligt frem. Istedet for at se tomrummet som et mørke, så se det som en mulighed for, at stå lige der, midt i stilheden.

  Lige dér, hvor det kan være allermest skræmmende at stå, vokser alle de nye muligheder for forandring.

  Vi har en tendens til at fylde tomrummet med dårlige undskyldninger, for meget rødvin, mad eller arbejde - et overforbrug, der kun lægger en midlertidig dæmper på de ubehagelige følelser.

  Det eneste vi opnår ved at fylde tomrummet med vores overforbrug er, at vi svigter os selv og vi kommer samme sted hen i sidste ende - tilbage til tomrummet - og her står vi så igen, uden evnen til at kunne være tilstede og se mulighederne for forandring.

  En del af forandring er også at vende sig til en uforudsigelighed. Fremtiden ligger ikke snorlige - det er en tryghed for nogen, men en kæmpe udfordring for andre. Ønsket om at undgå tomrummet, tvivl, magtesløshed eller uforudsigelighed kan være så stærk, så du hele tiden er i forbindelse med en utålmodighed. Det vigtige i en forandringsproces er, at tage dig din tid. Tid til at mærke efter, hvordan stilheden kan larme, eller føre din opmærksomhed hen til netop det, der kan være starten på en ny begyndelse.

  Hvis du vil øve dig i at se mulighederne for forandring, bliver du nødt til at handle anderledes.

  Næste gang du møder tomrummet, så brug det som en mulighed for at gøre noget anderledes, end du plejer. Her er nogle eksempler på, hvad du kan gøre:

  • gå ind i tomrummet med en nysgerrighed istedet for at fylde det ud med dit overforbrug, se det i stedet for som en mulighed for forandring.
  • Vær tålmodig og accepter, at du lige nu, er ved at finde ud af noget vigtigt om dig selv.
  •  Ta’ dig din tid.

  Rigtig god Skt. Hans aften.

   

   

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
 • Gør du det samme, som du plejer? Så forvent det samme, som du plejer!

  fredag 16. juni 2017
  justin

  I denne uge lavede jeg denne statusopdatering på Facebook. Den blev læst, delt og liket i læssevis. Jeg vil derfor også putte ordene her på bloggen. Måske kan du bruge dem til noget?

  Gør du altid det samme som du plejer?

  …Så får du altid det samme resultat, som du plejer.

  Det er en mega irriterende sætning, men det gør den ikke mindre sand. 

  Jeg møder rigtig mange mennesker, som bliver ved med at gentage ting, som ikke virker for dem, som keder dem – og så alligevel, så gentager de det igen og igen. 

  Din hjerne er en meget doven størrelse. Den vil helst ikke udfordres eller udvikle sig, fordi det er så trygt, dejligt og genkendeligt at blive ved det velkendte. Det er uanset om det handler om mad, motion, vaner eller noget helt fjerde. Den vil bare gerne, at du gentager dét, som den kender, fordi så behøver den ikke blive udfordret eller stille skarpt. 

  Måske spiser du det samme sted, når du går ud? Måske bestiller du, det du kender? Måske drikker du den samme vin? Måske løber du af den samme sti, som du plejer? Måske går du i seng på akkurat samme tidspunkt, som du plejer? Måske laver du altid burgere til aftensmad om fredagen? Måske kysser du altid de samme typer?

  Ja! Kom selv i tanke om, hvad du gentager igen og igen. 

  Hvis du gentager, så bliver du doven. 

  Punktum.

  Det gælder faktisk i forhold til alting. 

  Det handler ikke om, at du ikke må gentage en succes, fordi det må du gerne. Du lærer bare ikke særlig meget af det. Du udvikler dig ikke, når du kun læner dig tilbage. 

  Hvad ville der ske, hvis du lavede noget andet mad end du plejer? 
  Hvad ville der ske, hvis du rejste et nyt sted hen?
  Hvad ville der ske, hvis du prøvede en ny sport?
  Hvad ville der ske, hvis du meldte dig til et kursus, hvor du ingen kendte?
  Hvad ville der ske, hvis du sagde JA i stedet for NEJ - eller NEJ i stedet for JA?

  Bevar din nysgerrighed, åbenhed og lad være med at gro fast i alt det velkendte. 

  SKAL DU SÅ ALTID UDVIKLE DIG?

  Nej.... Det skal du ikke. MEN, hvis du føler, at du er groet fast, keder dig eller er utilfredsstillet, så er det TID til at kigge på det hele med nye øjne, og starte med at gå lidt andre veje. 

  Små skridt - små forandringer, som så kan udvikle sig.

  På billedet var jeg taget til Justin Bieber koncert. For at stå i baren. For at tjene penge til min søns fodboldhold. Det var noget nyt. Jeg gad egentlig ikke, ville hellere være hjemme med familien 2. pinsedag, faktisk! Ligge på sofaen og læse, som jeg gør tit.

  Men jeg tog afsted. Havde det mega sjovt og lærte nye mennesker at kende . Det er et eksempel på at udfordre systemet, og gøre noget andet end vi plejer. På den måde lærer vi noget nyt.

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
 • Hverdagsbekymringer?

  fredag 9. juni 2017
  stamme

  Hverdagsglæder og bekymringer

  Hvornår har du sidst været opmærksom på at finde glæden i, en ellers måske lidt kedelig, hverdag fyldt med gøremål og for mange bekymringer? Jeg møder mange i min hverdag, som er gode til at lytte til de negative tanker, eller det man burde gøre, eller helt glemmer at se det fantastiske i hverdagens rutiner.

  "… manglende glæde, kan ikke mærke hvad jeg gerne vil, frygt for fremtiden, eller tynget af bekymringer". Det er nogle af de temaer, der kan stå i vejen for vores livsglæde.

  Alt dette vi selv kan finde på at tænke, synes om andre eller bekymre os om, er med til at påvirke, hvordan vi går og har det. Jeg møder mange forpinte og magtesløse mennesker, der går med en knugende fornemmelse i kroppen. I starten med lægger de ikke mærke til de fysisk tegn, og går egentlig bare og tror, at det er normalt at vågne tre gange på en nat, med tankerne omkring noget, de lige skal huske.

  Dét, at vores tanker er et andet sted, end der hvor vi fysisk befinder os, er med til at gøre hverdagsglæden mindre.

  Grunden til at tankerne er et andet sted, kan være rigtig mange, men symptomerne er tit ens: uro, en følelse af at køre på autopilot, stress, nedsat livsglæde, tankemylder, ligegyldighed eller magtesløshed.

  At vi lever med tankemylder, eller bekymringer for, hvordan vi lige skal komme gennem det næste stykke tid gør, at vi konstant er fremme ved imorgen eller om tre dag i tankerne - eller tilbage i tiden ved den fremlæggelse, som du måske synes at du liiiige kunne gøre lidt bedre. Det kan være, at du lige nu ikke ved hvad du har lyst til at studere, det kan være at du står overfor endt studie og skal til at finde et job - det kan være du har fundet drømmejobbet, og af frygt for at miste det, finder dig selv et sted, hvor du siger "JA" til alt, hvad der kan komme af arbejdsopgaver, uden at fornemme efter: “Er det her noget jeg kan li’ at lave?”.

  Hvis nogen af jer kan nikke genkendende til, noget af det jeg skriver, så læs meget gerne videre.

  Når jeg befinder mig i en tid, hvor alting bare kører på autopilot - “jeg skal lige gennem denne uge, måned, eller om på den anden side af den alt for fyldte kalender” - så opdager jeg det ikke med det samme, men derimod bliver min hverdagsglæde lige så stille mindre og mindre. Jeg opdager det ved, at jeg faktisk står og bliver irriteret over noget så underligt som regnvejr, når jeg nu endelig har tid til at gå med min hund Alma. Hvis jeg sætter autopiloten på, sammen med min irritation, og ikke kan vente til at gåturen er ovre, så går jeg glip af det, der er lige foran mig: Glæden ved at gå ud i regnvejret og være tilstede, lige der, hvor solens varme bliver fugtet - lige der, er der en helt bestemt duft og stemning. 

  Mit lille eksempel med irritation over regnvejr, kan måske lyde underlig og måske en lille smule simpel, men jeg beskriver det, fordi der er en anden måde at være tilstede på, som kan hjælpe hverdagsglæden på vej, og slippe bekymringerne fri.

  Når du ikke er tilstede lige nu, med accept af det der også er svært eller træls, så går du glip af den udvikling der ligger lige bag angsten eller bekymringen.

  Med det mener jeg, at lige bag angsten for den ukendte fremtid, den nye arbejdsopgave eller angsten for forandring ligger der en helt ny måde at være tilstede på. Dette er en process, som kan hjælpes på vej ved en meget simpel, men effektfuld øvelse: Vejrtrækningsøvelsen. Den er medvirkende til,  at du er bevidst omkring, hvad du går og fortæller dig selv - det, som før var med til at øge angsten, eller uroen eller tankemylderet kan nu blive noget, du er bevidst omkring at være i, på en anden måde - med bevidst nærvær. Det starter med, at du øver at have fokus på øjeblikket, i stedet for at være et andet sted i dine tanker.

  Livsglæde og bekymringer hører sammen, selvom de er modsætninger.

  Der er noget ubeskriveligt over tilstedeværelsen af modsætninger: sommerregn efter sol, en gryende fornemmelse af at kunne rumme tankemylderets uro, og for en stund, være i det, der er, lige nu i dette øjeblik. 

  Jeg har indtalt en meditation, som du gerne må få. Det eneste, du skal er at skrive til mig: JA TAK! Den vil jeg gerne have.

  Jeg håber, at du vil bruge den dagligt og du vil opdage, hvordan du bliver mere og mere nærværende i DIN hverdag.

  Skriv kommentar - Antal kommentarer:  
Psykolog Camilla

Kontakt

Tlf. 50 46 14 95
Send besked